In 10 stappen een blog beginnen met WordPress

Inhoudsopgave

Er zijn verschillende manieren om jouw blogs/vlogs te delen met de wereld. Omdat de meeste mensen niet erg handig zijn met het opbouwen van een eigen website, komen zij vaak uit op het CMS WordPress. Hiermee kan je goed een website opzetten die dient als hub voor al jouw content. In deze blog behandelen we hoe jij in 10 stappen een blog kan beginnen met WordPress. 

Wat is WordPress?

Voordat je kan beginnen met het bouwen van jouw WordPress blog, is het goed om even een stap terug te nemen en te kijken naar wat WordPress precies is. WordPress is een CMS-systeem, dit staat voor Content Management Systeem. Dit is een systeem waarmee je content kunt toevoegen en beheren op een website. Het originele doel hiervan was om mensen de mogelijkheid te geven om hun eigen blog op te zetten. In de praktijk zie we steeds vaker dat WordPress ook voor andere doeleinden wordt gebruikt, zoals Webshops of bedrijfswebsites.

1. Registreer een domeinnaam

Voordat je kan beginnen met het opzetten van jouw WordPress blog is het belangrijk dat je een domeinnaam hebt geregistreerd. Dit is de url die bezoekers straks in de zoekbalk gaan invullen om jouw blog te vinden. Zorg er daarom voor dat je een naam kiest die past bij jouw blog. Als je gaat bloggen voor jouw bedrijf dan is het logisch om de bedrijfsnaam hierin te verwerken, mocht de bedrijfswebsite geen blog mogelijkheden bevatten. 

In Nederland zijn er veel verschillende bedrijven waar jij een domeinnaam kan laten registreren. Vaak hebben deze aanbieders ook direct een tool om te checken of de gewenste domeinnaam en extensie nog beschikbaar zijn. Vergelijk de prijzen en diensten van verschillende om tot een hostingprovider te komen die bij jouw wensen past. Het registreren van een domeinnaam kost relatief weinig geld. Vaak zijn de betalingen op jaarbasis en heb je voor rond de €10 al een domeinnaam.

Tip: Kies alleen voor de .com extensie als je van plan bent om je te richten op engelstalige landen. Als je van plan bent om jouw blog op te zetten voor de Nederlandse markt dan raden wij je aan om voor de .nl extensie te gaan.

2. Sluit een hostingpakket af

Nadat je een domeinnaam hebt geregistreerd is het tijd om een hostingpakket af te sluiten. Met een hostingpakket reserveer je als het ware ruimte op een server om alle data van jouw website mee op te slaan. Dit heb je nodig wanneer je een blog met WordPress of elk ander CMS wilt beginnen. Daarnaast ben je hiermee ook in staat om één of meerdere mailadressen aan te maken waarmee je mails kan versturen en ontvangen.

Als je zelf een server in beheer hebt hoef je dit niet te doen, maar aangezien de meeste mensen dit niet hebben is het nodig om een hostingpakket af te sluiten. Vaak sluit je dit pakket af bij hetzelfde bedrijf waar jouw domeinnaam is geregistreerd. Ook hier is het dus goed om prijzen te vergelijken en te kijken naar welke aanbieder het beste aansluit op jouw wensen.

SSL-certificaat

Naast het afsluiten van een hostingpakket is het ook handig om direct een SSL-certificaat te bestellen. Dit is een certificaat die de veiligheid van jouw website garandeert en deze omzet van ‘http’ naar ‘https’. Dit houdt in dat de verbinding tussen jouw WordPress blog en de PC van de bezoeker beveiligd is. Dit is belangrijk als je in aanraking komt met persoonsgegevens. Dit ben je vaak als als je bijvoorbeeld emailadressen ontvangt door een contactformulier op jouw website.

Je kan ervoor kiezen om de betaalde versie van een SSL-certificaat af te nemen bij jouw hostingprovider, maar vaak kom je met de gratis certificaat ook al een heel eind.

3. Installeer WordPress*

Bij sommige hostingproviders wordt WordPress al standaard voor je geïnstalleerd. Dit is helaas niet het geval bij alle hostingproviders en moet jij dit soms nog zelf uitzoeken. Gelukkig zijn er genoeg manieren om WordPress te installeren op jouw website. 

De manier die wij het makkelijkst vinden is om gebruik te maken van een File Transfer Protocol Client. De client waar wij gebruik van maken is FileZilla. FileZilla is een gratis programma waarmee het mogelijk is om bestanden te delen tussen twee apparaten. Dit wordt gebruikt om website bestanden te uploaden naar de server. 

Als je FileZilla hebt gevonden en gedownload kan je verder gaan met het aanmaken van een database. Afhankelijk van jouw hostingprovider kan dit proces verschillen, vraag daarom uitleg hierover en schakel eventueel iemand in die hier wat meer ervaring mee heeft als je er niet uit komt.

Download WordPress hier

Als je hulp nodig hebt bij het instellen van WordPress met Filezilla kan je deze guide raadplegen. Hierin wordt uitgelegd hoe je bestanden kan overzetten met behulp van FileZilla.

4. Kies een thema

Nadat WordPress is geïnstalleerd kan je beginnen met het uitkiezen van een thema. Bij het beginnen van een WordPress blog is de layout van de pagina’s vaan een belangrijk onderdeel waar veel tijd aan wordt besteed. De bezoekers van jouw blog moeten zich overigens goed door de website kunnen navigeren, anders komen zij niet eens bij jouw content terecht. 

Het is hierom belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt over het thema van jouw WordPress blog. Het thema van een website die met WordPress is gebouwd, bepaalt vaak een groot deel van de layout en functionaliteit. Hiermee kan je, zonder een regel code te hoeven schrijven, zelf een blog opzetten. 

Je zorgt er dan alleen voor dat jouw content (tekst, afbeeldingen, video’s) op de juiste plek komt te staan. Er zijn overigens nog andere manieren om een website met WordPress te bouwen, maar dat vereist vaak nog wat meer kennis van dit CMS.

Als je op zoek gaat naar een thema moet je letten op de layout en functionaliteiten die worden aangeboden. Deze moeten aansluiten op wat jij van plan bent met jouw WordPress blog. (De functionaliteiten kunnen vaak nog wel worden uitgebreid met plugins)

Er zijn een groot aantal betaalde thema’s beschikbaar die worden aangeboden door individuele developers of bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd. Als je bereid bent om geld uit te geven aan een thema dan kan je kijken op websites zoals Themeforest.

Als je hier niks aan wilt uitgeven is dat ook goed. WordPress heeft zelf een volledige themabibliotheek met enkel gratis thema’s waar jij uit kan kiezen. Je kan deze helemaal gratis uitproberen en verder gebruiken als het thema bevalt.

Wordpress-Blog-Beginnen-Thema-Uitkiezen

Wanneer je een thema  hebt gevonden die past bij wat je zocht, moet je deze installeren. Als je dit via de WordPress bibliotheek doet, hoef je enkel op installeer te drukken en dan gebeurt alles verder automatisch. Als je een thema hebt gekocht, ontvang je deze meestal als een .zip bestand. 

Deze kan je dan installeren door op weergave —> thema’s —> nieuwe toevoegen —> thema uploaden te klikken. Het thema komt dan op jouw website te staan. Je moet nu alleen nog op activeren drukken om de installatie van het thema af te ronden. 

Wordpress-Blog-Beginnen-Thema-Installeren

WordPress zorgt er dan voor dat jouw thema helemaal voor je wordt geïnstalleerd en dat jij kan beginnen met het uploaden van content. Nu je een thema hebt geïnstalleerd is het tijd om wat nodige plugins te installeren voor wat extra functionaliteiten en optimalisaties.

5. Installeer de nodige plugins

Bij het beginnen van een blog met WordPress, zal je te maken krijgen met plugins. Plugins zijn stukjes code die jij kan downloaden om wat extra functionaliteiten toe te voegen aan jouw blog. Zo heeft Mailchimp bijvoorbeeld een plugin gemaakt waarmee jij jouw Mailchimp account kan koppelen aan je blog. Hierdoor kan je mailadressen verzamelen via je blog en deze mensen m.b.v. Mailchimp per mail benaderen.

Wordpress-Blog-Beginnen-Plugin-Toevoegen

Er is voor bijna elke functie wel een plugin (en zo niet dan wordt er waarschijnlijk op dit moment aan gewerkt). Met plugins personaliseer jij jouw blog om deze net weer ietsje beter te maken. Kijk hierbij naar welke functionaliteiten missen uit jouw thema en zoek hiervoor een passende plugin. Pas alleen wel op dat je niet te veel of te zware plugins installeert. Deze hebben namelijk een negatief effect op de snelheid van jouw blog.

Zowel binnen als buiten de WordPress bibliotheek zijn er ontzettend veel plugins te vinden, waardoor het soms moeilijk kan zijn om te weten welke jij nou nodig hebt. Om je hiermee te helpen hebben wij een aantal plugins verzameld die wij essentieel bij het beginnen van een WordPress blog.

All in one WP defense

All in one WP defense is een plugin die zich richt op de beveiliging van je website. Deze plugin is eenvoudig te gebruiken om jouw blog te beveiligen. Als je gaat beginnen met het maken van een WordPress blog dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze goed wordt beveiligd. Met deze plugin schakel je automatisch een firewall in en daarnaast is de plugin relatief licht.

Download All in one WP defense

Yoast SEO

Yoast SEO is een gratis SEO plugin, waarmee jij de vindbaarheid van jouw website kan verbeteren. Je kan hiermee zien waar de verbeterpunten liggen voor zowel de content als de website zelf. Een onmisbare plugin voor iedereen die een blog gaat beginnen met WordPress. 

Download Yoast SEO plugin 

Contact Form 7

Contact Form 7 is een lichte plugin waarmee het mogelijk wordt om een contactformulier te implementeren op jouw website. Dit is handig voor wanneer mensen contact met je willen opnemen. Bezoekers hoeven dan niet zelf een email op te stellen en kunnen zo op een snelle manier met je in contact komen.

Download Contact Form 7 

Google Analytics Dashboard for WP

Google Analytics Dashboard for WP is een plugin waarmee jij jouw Google Analytics account kan koppelen aan je WordPress blog. Hiermee kan je dat gegevens bijhouden over de bezoekers van jouw blog. 

Hulp nodig bij de setup van jouw Google Analytics?

Je kan dan statistieken zien over welke blog bijvoorbeeld het meest populair was binnen een bepaalde periode. Daarnaast is het een goede tool om knelpunten op jouw website te identificeren. Met deze plugin koppel je jouw blog en je Google Analytics account met een paar klikken.

Download Google Analytics Dashboard for WP 

Subscribers

Subscribers is een tool die wij gebruiken om browservermeldingen te versturen. Op deze manier kan je bezoekers laten terugkeren naar jouw website op het moment dat je nieuwe content hebt gepubliceerd of voor andere doeleinden. Een handige manier om meer mensen te laten weten over jouw nieuwe blogs/vlogs. Je moet hier overigens wel een account voor aanmaken op de website van Subscribers. Zij bieden verschillende pakketten aan, waaronder een gratis versie.

Download Subscribers 

Cookiebot

Sinds de AVG-wetgeving (GDPR in het Engels) actief werd in 2018 zijn veel bedrijven gaan nadenken over hun privacybeleid. Iets waar in het verleden vaak weinig aandacht aan werd besteed werd opeens super belangrijk: de cookie melding. Sinds de AVG-wet actief werd, moesten bedrijven bezoekers duidelijk informeren over de data die zij met cookies verzamelen. Dit wordt gedaan met een cookiemelding zodra de bezoeker voor de eerste keer op een website komt.

Om een boete te voorkomen, raden wij aan om gebruik te maken van de Cookiebot plugin. Na het aanmaken van een account kan je gratis een cookiemelding laten zien op jouw blog die bezoekers informeert over de data die jij verzameld.

Download Cookiebot

6. Maak de pagina’s aan

Nu alle nodige plugins zijn geïnstalleerd, is het tijd om de pagina’s aan te maken. Een pagina kan je in WordPress aanmaken door in te loggen in de beheerdersomgeving van jouw WordPress website. Hierna kan je dan klikken op Pagina’s —> Nieuwe Pagina. Nu je de pagina hebt toegevoegd moet je deze een naam geven en op publiceren drukken.  

Wordpress-Blog-Beginnen-Pagina-Toevoegen

Je kan in WordPress zo veel pagina’s aanmaken als je wilt. Kijk hierbij goed naar welke pagina’s jij belangrijk vindt voor jouw blog. Zo zijn de homepagina en de blog pagina natuurlijk belangrijk, maar wellicht wil je ook dat mensen contact met je kunnen opnemen. Dan is het handig om een contactpagina met een contactformulier aan te maken. De meestvoorkomende pagina’s die wij hebben zien voorbijkomen zijn:

  • Home
  • Contact
  • Blog
    • Individuele blogpagina’s
    • Categorieën
  • Portfolio
  • Video’s
  • Over ons/mij
  • FAQ

7. Bepaal de layout van je blog

Afhankelijk van de manier waarop jouw WordPress blog is gemaakt en de flexibiliteit van het gekozen thema, kan je de layout van de blog tot een zekere hoogte personaliseren. Zo heb je meestal controle over de uitgelichte afbeeldingen, waar de tekst wordt uitgelijnd en hoe al jouw blogberichten worden gepresenteerd. Kijk hierom dus naar wat mogelijk is in het thema dat jij hebt gekozen en bepaal aan de hand daarvan hoe de layout van jouw blog eruit moet komen te zien.

8. Upload je content

Nu de pagina’s zijn aangemaakt en de layout is bepaald, kan je de content gaan uploaden. Dit zijn niet alleen alle blogs die jij vooraf hebt geschreven, maar ook alle afbeeldingen, teksten en/of videos die jij op jouw blog wilt laten zien. Wij raden aan om dit eerst in een Word-document te doen, zodat je eenvoudig taalfouten kunt spotten en deze kan verbeteren. Het ziet er overigens slordig uit als de teksten op jouw website fouten bevatten.

Afbeeldingen

Zorg ervoor dat de afbeeldingen die jij gebruikt voor jouw blog, van het juiste formaat en de juiste bestandsindeling zijn. Hiermee bedoelen we dat je bijvoorbeeld geen afbeeldingen gebruikt die 2.8 mb groot zijn en als een .png bestand zijn opgeslagen. Er zijn een aantal plugins die je hiervoor kan inzetten, maar je kan dit ook handmatig doen met tools zoals bijvoorbeeld compressor.io. Je upload dan gewoon de normale versie van de afbeelding in deze tool, deze comprimeert de afbeelding voor je en jij kan de gecomprimeerde afbeelding daarna downloaden. Dit is dan de versie van de afbeelding die je wilt gebruiken op jouw website.

Tip: Check altijd of er bij het comprimeren van afbeeldingen, geen kwaliteit verloren gaat. Sommige tools maken de afbeelding heel onscherp, wat je ook niet wilt hebben.

9. Voeg de juiste social media accounts in

De website is zo goed als af, de pagina’s zijn gemaakt, plugins gedownload en de content is geschreven en op de pagina’s gezet. Nu is het tijd om te gaan nadenken over de promotie van jouw blog, want je wilt natuurlijk dat zo veel mogelijk mensen jouw content komen bekijken. Daarom is het een goede stap om te beginnen met het invoegen van social media accounts. Hiermee kunnen mensen via jouw website, direct op jouw social media accounts terecht komen. Als zij deze gaan volgen, kan jij direct een bericht sturen zodra je een nieuwe blog hebt gepost. Dit zorgt ervoor dat het aantal terugkerende bezoekers groter wordt.

Met sommige thema’s is het zelfs mogelijk om bezoekers de mogelijkheid te geven om de pagina direct te delen via social media.

10. Laat je website indexeren door de zoekmachines

De laatste stap is om de ze zoekmachines te laten weten dat jouw website bestaat en dat deze live is. Hierdoor kunnen de zoekmachines jouw website crawlen, zodat deze kan worden meegenomen in de zoekresultaten die de zoekmachines aan bezoekers tonen. In WordPress kan je dit doen door weer in te loggen in de beheerdersomgeving van jouw blog. Daarna ga je naar Instellingen —> Lezen —> Zoekmachine zichtbaarheid

Website-Laten-Indexeren

Door te klikken op het vinkje geef je aan dat jouw website gereed is om geïndexeerd te worden in de zoekresultaten. Overigens duurt het vaak nog wel even voordat jouw website verschijnt in de zoekmachines. Als je dit wilt controleren kan je gebruik maken van Google Search Console. Met deze tool kan je jouw zoekprestaties bijhouden en eventueel aanvragen of jouw pagina’s kunnen worden geïndexeerd.

Conclusie

Na het volgen van deze stappen ben je helemaal ready om jouw content te delen met de wereld. Natuurlijk zijn er nog een aantal dingen die geoptimaliseerd kunnen worden voor een betere performance, maar die zullen we behandelen in een volgende blog. Houd daarom onze website en social media kanalen goed in de gaten!

Geen zin om dit allemaal zelf te moeten doen?

Heb jij een super vet idee, maar totaal geen zin om zelf in WordPress te duiken? Wij staan altijd voor je klaar! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden zodat we z.s.m. jouw WordPress blog live kunnen zetten. 

Gerelateerde artikelen

5 SEO-trends voor 2021

Het einde van het jaar nadert en daarom vinden wij het een goed idee om vooruit te kijken naar hoe SEO er in de toekomst uit zal zien. We zullen kijken naar de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag een offerte aan!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vraag een offerte aan voor jouw nieuwe website!

Website laten maken in Almere