Het einde van het jaar nadert en daarom vinden wij het een goed idee om vooruit te kijken naar hoe SEO er in de toekomst uit zal zien. We zullen kijken naar de 5 SEO-trends voor 2021. Er zijn gedurende dit jaar veel dingen veranderd, niet alleen in de manier hoe we leven en met elkaar omgaan, maar ook in de wereld van SEO.
In 2020 was Google een belangrijk kanaal voor veel bedrijven in verschillende branches. Wij verwachten dat dit kanaal in de toekomst alleen nog maar belangrijker zal worden. Om hier maximaal resultaat uit te kunnen halen, zul je goed op de hoogte moeten zijn van de laatste trends en ontwikkelingen. In deze blog kijken we naar welke 5 SEO-trends wij verwachten voor 2021 en hoe jij hierop kunt inspelen.
1. Google Core Web Vitals
In 2020 kondigde Google aan dat er in 2021 nieuwe rankingfactoren worden geïntroduceerd. Deze heten de Core Web Vitals en hebben voornamelijk te maken met de gebruikerservaring op je site. Voornamelijk factoren zoals sitespeed zullen gaan meewegen in de ranking van je website. De update heeft als doel om de ervaring van gebruikers op een website mee te laten wegen in de ranking. Veel bezoekers gaven tijdens een onderzoek van Google aan dat ze liever websites bezoeken die hen een fijne ervaring geeft (wat logisch is). Hierom heeft Google besloten om in 2021 de bezoekerservaring mee te laten wegen. De update introduceert de volgende drie metrics die mee gaan wegen:
- LCP: Largest Contentful Paint
- CLS: Cumulative Lay-Out shift
- FID: First Input delay

LCP: Largest Contentful Paint
De tijd die het kost om het grootste element in je viewport in te laden. Voor een goede website, laadt pagina niet langer dan 2,5 seconden. Als deze langer dan 4 seconden nodig heeft, is er zeker een optimalisatie nodig.
CLS: Cumulative Lay-Out shift
De CLS is de mate waarin content en elementen op je website, tijdens het laden verschuiven. Hierdoor kunnen gebruikers mis klikken op je site en op een verkeerde pagina belanden. Deze waarde zou voor een goede website onder de 0,1 moeten vallen.
FID: First Input delay
FID is de tijd die een pagina nodig heeft om interactief te zijn. Een goede FID zit onder de 100ms. Dit geeft aan dat een site eigenlijk altijd reageert op de interactie van een gebruiker.
Deze update zal in 2021 voor veel veranderingen zorgen in de SERP’s. Wij verwachten dat, om hierop in te spelen, SEO-experts meer tijd kwijt gaan zijn aan de UX van hun site. Wil jij (blijven) scoren in Google? Zorg er dan voor dat je nu al aan de slag gaat met de gebruikerservaring op jouw website. Begin bijvoorbeeld met jouw website analyseren via Google Pagespeed Insights. Hierin kun je deze metrics alvast achterhalen en ontdekken waar de probleemvelden van jouw website liggen. Samen met de andere 5 SEO-trends voor 2021 uit deze lijst zal jouw website blijven scoren in Google.
2. Featured Snippets
In 2020 zagen we dat featured snippets steeds vaker getoond werden in de zoekresultaten. Featured Snippets zijn de uitgelichte zoekresultaten die Google vertoond. Deze komen in drie varianten, namelijk:
- Een lijst
- Een paragraaf
- Een tabel
Met het tonen van featured snippets heeft Google het doel om sneller antwoord te kunnen geven op vragen van bezoekers. Zij hoeven dan niet meer door te klikken en door een pagina te scrollen om het antwoord op hun vraag te vinden. Deze trend gaat gepaard met de groei in het aantal long-tail zoekwoorden dat door bezoekers wordt gebruikt.
Google speelt hiermee in op de specifiekere zoekopdrachten van bezoekers. Dit is ook het resultaat dat wordt voorgelezen wanneer iemand een zoekopdracht indient via een smart speaker. In Nederland waren ongeveer 1,5 miljoen huishoudens in bezit van een smart speaker. Ook de naamsbekendheid hiervan is sinds 2018 met 18% gestegen.

Wij verwachten dat het aantal en het belang van featured snippets in 2021 gaat groeien. Voornamelijk door de verandering in het type zoekopdrachten en de groei in het gebruik van smart speakers zoals Alexa. Daarnaast zijn featured snippets een goede manier om extra verkeer naar je website te krijgen. Featured snippets hebben een gemiddelde CTR van maar liefst 43%.
Voor het verkrijgen van een featured snippet moet je je content goed structureren en duidelijke antwoorden geven op vragen die gebruikers hebben. Een tweede vereiste is dat je de nummer 1 positie hebt met je pagina. Dit kan dus een belangrijk onderdeel van jouw SEO-strategie worden. Houd deze SEO-trend voor 2021 daarom goed in de gaten.
3. Structured data
Structured data zijn korte stukjes code die zoekmachines helpen bij het lezen en begrijpen van jouw website. Door deze stukjes code krijgen zoekmachines een beter beeld van waar een pagina over gaat en op welke manier deze is opgebouwd.
Je kunt met behulp van structured data bijvoorbeeld aangeven wat het adres en telefoonnummer van je is, maar ook dat op de pagina een productinformatie of een lijst met ingrediënten te vinden is.

Sturctured data is voor Google belangrijk omdat deze helpt bij het begrijpen van je pagina. Google moet kunnen achterhalen wat er op een pagina te vinden is, voordat zij deze aan bezoekers toont. Door Google hierbij te helpen, boost je je eigen site. Daarnaast verandert structured data de snippet in de SERP’s. Deze krijgen dan extra informatie die relevant is voor bezoekers en vallen daardoor meer op.
Als je hier in 2020 nog niet aan bent begonnen, is 2021 het jaar dat hier verandering in moet komen. Wij verwachten dat websites zonder featured snippets, in 2021 meer moeite gaan ervaren met ranken in Google. In dit artikel van Yoast wordt er meer uitleg gegeven over wat structured data precies is en hoe jij dit kunt implementeren.
4. Mobile SEO
In 2019 rolde Google haar mobile-first indexing uit. Met deze update aan haar algoritmes zorgde Google ervoor dat de mobiele versie van een website zwaarder begon mee te wegen bij het bepalen van de positie in de SERP’s. De mobiele versie van een website werd na deze update als de ‘hoofd’ versie van een website gezien i.p.v. de desktop versie.
Lees ook: Hoe maak je een mobielvriendelijke website?
Met deze aanpassing speelt Google in op de het veranderende gedrag van bezoekers. Mobiele apparaten worden elk jaar krachtiger en krijgen meer functionaliteiten. Er wordt verwacht dat in 2025 ongeveer 73% van internetgebruikers, het internet enkel via een mobiel apparaat zal bezoeken.
Als SEO-expert is het wordt het daarom steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat je website mobielvriendelijk is. Dit kun je op verschillende manieren doen. Door bijvoorbeeld AMP in te zetten of door ervoor te zorgen dat jouw website volledig responsive is. Check de mobielvriendelijkheid van jouw website met deze gratis tool van Google. Wij verwachten dat de focus op mobiel, in 2021 alleen nog maar groter zal worden. Wij zien deze trend als één van de belangrijkste op deze lijst van 5 SEO-trends voor 2021.
5. E-A-T: Content van kwaliteit
Content van hoge kwaliteit is altijd belangrijk geweest. Elk jaar zien we een stijging in het belang hiervan en is daarom een SEO trend die blijft. Google is altijd op zoek naar manieren om de zoekopdracht van haar bezoekers op de best mogelijke manier beantwoorden. Daarom is zij continu bezig met het optimaliseren van haar algoritme. Het doel van deze optimalisaties is om websites en content beter te begrijpen. Hierdoor kan zij beter inspelen op de zoekvraag van haar bezoekers.
Google beoordeelt de content volgens het E-A-T principe. E-A-T staat voor expertise, authoritativeness, and trustworthiness. Met behulp van deze factoren beoordeelt Google de kwaliteit van content op een website.

In de komende jaren zal Google content steeds beter gaan begrijpen. Het is daarom zeer belangrijk dat je investeert in kwalitatieve content. Denk hierbij aan unieke content waarbij een onderwerp met diepgang wordt uitgelegd. In de cijfers zien we gemiddeld dat pagina’s met meer content beter scoren. Gebruik ook genoeg visuals, kleurrijke knoppen en HTML headings. Dit zorgt ervoor dat je content een betere uitstraling krijgt.
Met je content kun je laten zien dat jij de expert bent binnen jouw vakgebied. Het delen van kennis werkt altijd in het voordeel van organisaties die dit serieus nemen. Door het delen van diepgaande content bouw je aan je thought leadership. Potentiële klanten zullen dan bij jou uitkomen wanneer zij op zoek zijn naar informatie. Met de juiste tactieken kun je deze bezoekers omzetten naar leads of klanten.
Lees ook: 8 tips voor het optimaliseren van de content op jouw website
Link binnen je content ook naar betrouwbare websites. Bezoekers verwachten niet dat jij alles weet en prikken er gauw doorheen wanneer je doet alsof dit wel zo is. Wees niet bang om te linken naar andere sites die meer informatie bieden over het onderwerp van je content. Als je naar betrouwbare websites linkt, helpt dit Google weer bij het begrijpen waar jouw content over gaat. Citeer je bijvoorbeeld statistieken uit een onderzoek? Link dan naar die websites. Dit helpt je bouwen aan je geloofwaardigheid en ondersteunt tegelijkertijd je SEO.
Beantwoord in je content de vragen van je bezoekers en kijk goed in Google Analytics naar welke content populair is. Gebruik daarnaast tools zoals Google Search Console en Keyword Explore tools om te ontdekken welke kansen er nog liggen voor de SEO van jouw website.
Om ervoor te zorgen dat je weet welke content van hoge kwaliteit is, kun je je Google Analytics data raadplegen. Daarnaast helpt het altijd om buyer persona’s te maken. Zo weet je welke content door jouw doelgroep als kwalitatief wordt gezien.
Wij verwachten dat de kwaliteit van content in 2021 nog belangrijker zal worden. Daarom sluiten we hiermee de lijst van 5 SEO-trends voor 2021 af. Houd het E-A-T Principe van Google goed in gedachten wanneer je content maakt.
Conclusie
Dat waren de 5 SEO-trends voor 2021. We zagen voornamelijk een focus op de gebruikerservaring en content van hoge kwaliteit. Van welke verwacht jij dat deze het meeste impact zullen hebben op jouw site? Laat het weten in een comment! Wij horen graag tegen welke problemen jullie aanlopen en welke successen jullie hebben behaald. Heb je nog hulp nodig bij de SEO van jouw website? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je hier graag mee.