WordPress 5.4 update: Nieuwe features & upgrades

Inhoudsopgave

Op woensdag 1 april rolde WordPress haar nieuwste update uit, update 5.4. Hiermee was de eerste grote update van 2020 een feit. Deze update zit bomvol met nieuwe features, die voornamelijk te maken hebben met de WordPress editor. WordPress update 5.4 zal geheid invloed hebben op de manier waarop jij content maakt voor jouw website. Naast een snellere Gutenberg editor, een betere user interface en efficiëntere processen, zijn er ook een aantal nieuwe toeters en bellen toegevoegd. In deze blog zetten we de belangrijkste features en updates op een rijtje en geven we een korte uitleg over hoe jij deze kan gebruiken.

Hoe update ik mijn website naar WordPress 5.4?

Eerst is het natuurlijk belangrijk dat jouw website wordt ge-update. Normaalgesproken krijg je hier een melding over binnen het dashboard, in de back-end van jouw website. Is dit niet het geval? Ga dan naar dashboard —> updates en laat WordPress handmatig zoeken naar updates. Nog steeds geen update te zien? Dan kan je het beste de WordPress bestanden downloaden via hun website. Deze zet je daarna over met een FTP-Server zoals FileZilla.

Hoe update ik mijn website naar WordPress 5.4?

  1. Log in op de backend van je website

    Log in op de admin omgeving van jouw WordPress website.

  2. Ga naar dashboard

    Navigeer naar de tab ‘dashboard’ in het linker navigatiemenu.Wordpress-5-4-Dashboard

  3. Druk op ‘updates’

    Druk onder ‘dashboard’ op ‘updates’. Nu zal je een scherm zien waarin je WordPress kan laten zoeken naar updates en deze meteen kan installeren.Wordpress-5-4-update-uitvoeren

Zorg er altijd voor dat je een backup maakt van je website voordat je deze update!

De nieuwe features

Update 5.4 heeft een aantal nieuwe features met zich meegebracht. Voornamelijk een aantal nieuwe blokken in de editor. Daarnaast zijn er nog een aantal wijzigingen doorgevoerd omtrent veiligheid en privacy.

De nieuwe block editor

De focus van deze update lag voornamelijk bij het verbeteren van de block editor. Naast een aantal verbeteringen aan het uiterlijk en de snelheid van de editor, hebben er ook een aantal functionele updates plaatsgevonden.

De fullscreen editor is nu standaard

Als je na de WordPress 5.4 update een nieuwe pagina of bericht aanmaakt, zul je zien dat de WordPress editor nu standaard in de volledig scherm-modus staat. Hierdoor hou je meer overzicht doordat je hele browserscherm nu wordt gebruikt voor de editor. Als je hier geen fan van bent kan je dit altijd nog terugzetten naar de standaard-modus. Dit doe je door op de editor instellingen te drukken en ‘volledig scherm-modus’ uit te zetten.

Het social icons blok

Het eerste nieuwe blok dat in de 5.4 update is geïntroduceerd, is het social icons blok. Hiermee is het mogelijk om een verwijzing te plaatsen naar je social media kanalen. Voorheen moest je zonder hiervoor een plugin van een derde partij te installeren

Social-media-icons-Wordpress-editor

Nu kan je binnen pagina’s & berichten direct doorlinken naar je socials. Hierdoor kan je het bereik van je pagina’s hierop vergroten.

Het verbeterde ‘buttons’ blok

De WordPress 5.4 update heeft het bestaande ‘buttons’ blok een nodige upgrade gekregen. Het is nu mogelijk om de knoppen die je binnen pagina’s of blog berichten zet, naast elkaar te zetten.

Wordpress-5-4-update-knoppen

Daarnaast is het mogelijk om verschillende stijlen toe te wijzen aan beide knoppen. Een handige nieuwe feature waarmee het mogelijk wordt om meerdere call-to-actions naast elkaar te plaatsen.

Meer kleuropties voor blokken

Met update 5.4 heeft WordPress nieuwe kleuropties toegevoegd aan een aantal bestaande blokken. Hiermee kan je elementen zoals tekst nu een aparte kleur geven. Voorheen kon je alleen het hele tekst blok een bepaalde kleur geven. Door deze update is het mogelijk om bepaalde stukken tekst meer op te laten vallen.

Wordpress-5-4-Kleuropties-blokken

Je kan ook de achtergrond van het blok een bepaalde kleur of gradient geven. Daarnaast kan je ook de kleur voor de achtergrond en tekst van een groep tekstblokken in één keer bepalen. Handig voor wanneer je bepaalde secties van je pagina of bericht wilt uitlichten. Voor gebruikers van het kolommen blok: ja je kan de individuele kolommen ook verschillende kleuren geven.

Blok selectie

Het is nu makkelijker om blokken te bulk-selecteren. Door een nieuwe toevoeging aan de toolbar kan je makkelijker meerdere items tegelijk selecteren. Dit is een erg handige tool voor wanneer je meerdere kleinere blokken binnen een bepaald groepsblok hebt en deze allemaal wilt selecteren. 

Drag & drop uitgelichte afbeelding

Voorheen moest je de uitgelichte afbeelding van een pagina of blogbericht handmatig selecteren. Na update 5.4 is hier een drag & drop functionaliteit aan toegevoegd. Nu kan je gemakkelijk afbeeldingen slepen om deze in te stellen als uitgelichte afbeelding.

Betere mobiele editing

De mobiele versie van de editor heeft een nodige update gehad. De toolbar blijft op mobiel nu aan de bovenkant van het scherm plakken als je aan het scrollen bent. Dit maakt het makkelijker om op mobiel nieuwe blokken toe te voegen of bestaande blokken te wijzigen.

Galerij blok: selecteer afbeeldingsformaten

Nu kan je de afbeeldingsgrootte rechtstreeks selecteren in de instellingen rechts om deze aan te passen. Voor de update was het niet mogelijk om dit via deze manier te doen.

Laatste berichten blok

Voor de 5.4 update toonde ‘laatste berichten’-blok niet de bijhorende uitgelichte afbeeldingen. Nu laat dit blok deze afbeeldingen wel zien. Het is sinds deze update ook mogelijk om de grootte en uitlijning te bepalen voor de weergegeven afbeelding. Deze nieuwe functionaliteit maakt het ‘laatste berichten’-blok een stuk aantrekkelijker voor bezoekers om op te klikken.

TikTok video’s embedden

Sinds de lancering van het social media platform TikTok, zijn er wereldwijd 800 miljoen mensen actief op het platform. Na update 5.4 is het mogelijk om de video’s die je op TikTok hebt staan, te embedden op je website. Dit doe je, net zoals met een Youtube video, door de content in te sluiten via een stukje code dat jij op je website plaatst. WordPress heeft in update 5.4 een apart blok hiervoor toegevoegd. Hierdoor hoef je alleen de link in het blok te plakken en doet de editor de rest van het werk.

Wordpress-5-4-update-TikTok-videos-uploaden

Veiligheid updates

De WordPress 5.4 update brengt verbeteringen aan de bestaande privacytools van het platform. Een export van persoonlijke gegevens bevat nu sessietokens, de locatie van community-evenementen en een aangepaste gebruikersmeta. Het exporteren van persoonlijke gegevens komt nu in twee bestanden in HTML en JSON. Het HTML-bestand bevat bovenaan een inhoudsopgave voor eenvoudigere navigatie. Handig voor wanneer bezoekers hun persoonlijke data bij je opvragen.

Conclusie

Dat waren de belangrijkste nieuwe features & updates uit WordPress 5.4, op welke van deze features heb jij gewacht/ga je het meeste gebruiken? Laat het weten in een commment!

Gerelateerde artikelen

5 SEO-trends voor 2021

Het einde van het jaar nadert en daarom vinden wij het een goed idee om vooruit te kijken naar hoe SEO er in de toekomst uit zal zien. We zullen kijken naar de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag een offerte aan!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vraag een offerte aan voor jouw nieuwe website!

Website laten maken in Almere