Als je in Nederland woont heb je vast wel eens iets online besteld. Of dit nou een trui bij de Zara is of een telefoon hoesje van Aliexpress, het gaat erom dat jij hiervoor niet je huis uit moest om dit product te gaan halen (tenzij je dit bij een afhaalpunt moest ophalen). We kunnen er niet meer om heen dat online winkelen een grote impact heeft gehad op onze maatschappij. Het gemak van iets online bestellen is voor veel mensen ideaal. Om de #e-commercemaand goed van start te gaan beginnen we deze week bij de basics. We gaan kijken naar wat e-commerce precies is en hoe jij van start kan gaan met het online verkopen van jouw producten.
Wat is e-commerce?
E-commerce omschrijft het online kopen en verkopen van producten aan consumenten of bedrijven. Deze producten worden gekocht en verkocht via webshops. Wanneer bedrijven producten aan andere bedrijven verkopen heet dit Business-to-Business (B2B) en wanneer deze producten worden verkocht aan consumenten heet dit Business-to-Consumer (B2C).
In Nederland is dit de afgelopen jaren razend populair geworden. In 2018 werd er door Nederlanders €23,7 miljard online besteed. Ongeveer 96% van Nederlanders boven de 15 jaar kopen spullen online. Hoewel dit vaker wordt gezien als iets dat voornamelijk door jongeren wordt gedaan is online shopping ook zeer populair onder ouderen.
Verschillende typen e-commerce
De meeste e-commerce bedrijven kunnen worden ingedeeld in één van de twee eerdergenoemde groepen, namelijk B2B of B2C. Als je voor deze segmentatie kiest deel je de groepen in o.b.v. de doelgroep die zij proberen te bereiken. Er zijn nog meer manieren om dit soort bedrijven te segmenteren, bijvoorbeeld per verdienmodel. De meeste e-commerce bedrijven hanteren het traditionele transactiemodel. Dit is een verdienmodel waarbij de klant eenmalig een betaling doet en hiervoor een product of dienst ontvangt.
Er zijn ook bedrijven die op dit gebied proberen te innoveren. Zo heb je bijvoorbeeld webwinkels die een soort abonnementsconstructie hebben opgezet. Hierbij betaalt de klant maandelijks, of wekelijks een bepaald bedrag en krijgt hier in ruil standaard maandelijks of wekelijks producten toegestuurd.
Hello Fresh
Hello Fresh is hier een goed voorbeeld van. Zij hebben een concept bedacht waarbij je wekelijks een maaltijd box kan ontvangen tegen een vast bedrag. Zij vullen deze box dan met ingrediënten voor specifieke maaltijden die je op hun website kan uitzoeken. De ingrediënten worden dan standaard wekelijks naar de klant toegestuurd waardoor zij niet meer naar de supermarkt hoeven om boodschappen te doen.

Het is altijd goed om te kijken naar wat voor verdienmodel bij jouw bedrijf en jouw doelgroep past. Probeer altijd te innoveren op dit gebied omdat je zo op een unieke manier waarde kan toevoegen voor je klanten. Je valt zo sneller op tussen de concurrentie en creëert onderscheidend vermogen.
Fysiek of digitaal
E-commerce word vaak gezien als het verkopen en inkopen van fysieke producten. Dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn. Er zijn een groot aantal webshops die zich specialiseren in het verkopen van digitale producten. Dit kunnen licenties voor bepaalde programma’s zijn, maar ook giftcards en e-books.
Digitale producten
Het verkopen van digitale producten kent vele voordelen. Je kan met digitale producten overigens nooit je voorraad kwijt raken omdat dit oneindig kan worden gedownload. Daarnaast maak je geen kosten om deze voorraad te houden. Een nadeel hiervan is dat digitale producten gemakkelijk kunnen worden verspreid. Één iemand hoeft maar te besluiten om jouw e-book, waar je maanden aan hebt gewerkt online te zetten en daar gaat al je harde werk. Zorg er daarom voor dat al jouw digitale producten goed zijn beveiligd en dat alleen klanten hier gebruik van kunnen maken.
Fysieke producten
Bij fysieke producten komt er wat meer kijken dan bij digitale producten. Bij fysieke producten heb je wel te maken met het houden van voorraad en krijg je daarnaast ook met het leveringsproces te maken. Je wilt natuurlijk dat je klanten hun producten zo snel mogelijk ontvangen, als je gaat concurreren met partijen zoals bol.com of Coolblue dan maak je bijna geen kans als je niet de volgende dag al kan leveren.
Naast het leveren van producten krijg je ook met andere zaken te maken. Wat doe je bijvoorbeeld als een product onderweg kapot gaat? Hoe ga je om met het retourneren van producten? Dit zijn allemaal zaken om over na te denken als je aan de slag gaat met het online verkopen van producten. Het is daarom belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt met je leverancier en dat je weet wie er verantwoordelijk is voor het product op welk moment in het leveringsproces.
Dropshipping
Naast het zelf produceren en verzenden is er ook nog een andere mogelijkheid om met e-commerce aan de gang te gaan. Dit kan je doen in de vorm van dropshipping. Dropshipping is wanneer jij een webshop hebt en hier producten van een derde partij mee gaat verkopen. Jij krijgt de bestellingen dan binnen op jouw webshop en geeft deze door aan de leverancier. De leverancier regelt dan verder de verzending van de producten en is verantwoordelijk voor de voorraad.
Lees ook: Dropshipping voor beginners
Dropshipping is ideaal voor starters die met een klein budget in de e-commerce branche willen stappen. Het opzetten van een dropshipping bedrijf is relatief laag in kosten en daarom niet zeer risicovol. Je hoeft geen dure machines te kopen/huren om jouw producten te produceren en je hoeft ook geen kosten te maken tijdens de research & development hiervan.
Een nadeel van dropshipping is dat de producten die je verkoopt zelden innovatief en onderscheidend zijn. Veel dropshipping leveranciers verkopen hun producten via talloze webshops waar zij samenwerkingen mee aangaan. Hierdoor is het moeilijk om producten te vinden die andere bedrijven niet (zouden kunnen) verkopen. Daarnaast zijn de marges op je producten vrij laag. Dit is omdat de leverancier een bepaald bedrag per product wilt hebben die jij moet doorberekenen naar je verkoopprijs. En je wilt de verkoopprijs van je producten ook niet al te hoog maken, want dan koop niemand iets bij je.
Hierom moet je niet verwachten dat je in de eerste maand tienduizenden euro’s aan winst gaat maken. Het is bij dropshipping belangrijk dat je een goede leverancier vindt die producten levert waar jij achter staat. Test deze van tevoren ook goed en let dan op de kwaliteit. Je wilt natuurlijk alleen het beste aan jouw klanten leveren. Maak daarnaast ook goede afspraken met je leverancier. Je wordt overigens deels afhankelijk van deze partij en het is daarom goed om te weten waar jullie beide aan toe zijn.
Webshop
De woorden e-commerce & webshop zijn bijna synoniemen geworden. De een kan niet zonder de ander. Een webshop is namelijk vaak het belangrijkste onderdeel van een e-commerce bedrijf. Hier vinden overigens alle verkopen plaats. Het is dus ook belangrijk dat deze webshop zo optimaal mogelijk draait.
Snelheid
Snelheid is een belangrijke factor voor elke webshop. Bezoekers hebben vaak een korte aandachtsboog en zijn vaak niet bereid om meer dan 3 seconden te wachten. Laadt jouw website langzamer dan 3 seconden? Dan is de kans groot dat de bezoeker al is vertrokken naar de concurrent.
Zorg er daarom altijd voor dat jouw webshop geoptimaliseerd is voor snelheid. Je kan dit bijvoorbeeld doen door afbeeldingen te verkleinen en in de juiste indeling te zetten of door gebruik te maken van lazy loading.

Google is ook een fan van snelle websites en zal deze dan ook belonen met een hogere positie in de zoekmachine waardoor je sneller zichtbaar bent voor potentiële klanten.
Kortom is het ontzettend belangrijk dat jouw website zo snel mogelijk is.
Lees ook: Conversie optimalisatie: 8 tips voor jouw webshop
Design
Naast snelheid is het ook belangrijk dat de uitstraling van jouw website goed is. Je wilt natuurlijk dat bezoekers overtuigd zijn van jouw verhaal en hierom besluiten om een aankoop te doen. Zorg er altijd voor dat het design van je webshop aansluit op de branding van je bedrijf. Je wilt jouw webshop de juiste look&feel geven. De bezoeker en zijn/haar ervaring staat hierbij centraal. Ga niet voor onnodige elementen en functionaliteiten die niet bijdragen aan de gebruikerservaring op je webshop. Hou de bezoeker altijd in gedachte wanneer je beslissingen maakt over het design je webshop.
Veiligheid
Veiligheid is ook een belangrijk onderdeel van elke webshop. Bezoekers voeren overigens gevoelige gegevens in. Zij verwachten hierom ook dat er goed wordt omgegaan met deze gegevens. Om flinke boetes te voorkomen en het vertrouwen van je klanten vast te houden is het belangrijk dat jouw webshop goed beveiligd is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een SSL-certificaat hebt geïnstalleerd. Sinds de invoering van de AVG-wet is het ook belangrijk dat je bezoekers erop attendeert welke gegevens je van hen verzameld. Daarnaast is het ook handig als je ze uitleg waarvoor je deze gegevens verzameld en hen de mogelijkheid geeft om hier niet mee in te stemmen.
Mobile commerce
Mobiel begint ook steeds binnen e-commerce een grotere rol te krijgen. Het aantal mobiele gebruikers groeit sterk en er wordt verwacht dat dit in de toekomst alleen maar meer zal worden. Hierom is het belangrijk dat jouw webshop ook voor mobiel is geoptimaliseerd. Ook hier is snelheid een belangrijke factor. Daarnaast is gemakt erg belangrijk voor de bezoeker. Kijk kritisch naar de mobiele versie van je webshop om zo verbeterpunten te vinden die in de weg zitten van een optimale user experience. Zorg er daarom voor dat je altijd dat er genoeg tijd en aandacht word besteed aan de mobiele versie van je website.
Sommige bedrijven kiezen ervoor om hun website responsive te maken. Dit houdt in dat alle elementen op de website schaalbaar zijn en automatisch worden aangepast zodat deze passen op het scherm van de bezoeker.
Andere bedrijven kiezen ervoor om een aparte mobiele versie van hun website te maken. Deze wordt dan apart gebouwd naast de desktop versie en worden mobiele bezoekers die de url van de website invoeren doorverwezen naar deze website. Hiervoor wordt vaak gekozen wanneer een bedrijf meer controle wilt hebben over de mobiele user experience.
Weten wat bij jouw bedrijf past? Lees nu: Responsive website of Mobiele website?
Kortom is mobile commerce een belangrijk onderdeel van e-commerce en er wordt verwacht dat dit in de toekomst alleen nog maar belangrijker zal worden. Begin daarom alvast met het optimaliseren van jouw webshop voor mobiel.
Conclusie
We hebben gekeken naar wat het begrip e-commerce echt inhoudt en welke onderdelen hieronder vallen. E-commerce is dus het online inkopen en verkopen van producten. Dit hoeven niet exclusief fysieke producten te zijn, maar kunnen ook digitale producten zijn. Daarnaast zijn er een aantal verschillende verdienmodellen te onderscheiden die door webshops kunnen worden gehanteerd.
Ben jij helemaal klaar om ook aan de slag te gaan met e-commerce? Dan heb je natuurlijk een webshop nodig! Neem vandaag nog contact met ons op om te praten over de mogelijkheden.