Google is continu bezig met het uitbreiden van haar diensten om haar gebruikers beter te kunnen bedienen. Dit doet zij niet alleen door haar zoekalgoritmes te updaten maar ook door nieuwe uitbreidingen zoals Google Maps toe te voegen. In 2012 kwam zij met de functie Google Shopping uit. Hiermee kunnen webshopeigenaren hun producten rechtstreeks in de zoekresultaten verkopen. In deze blog gaan we kijken naar hoe jij met behulp van Google Shopping kan scoren tijdens de feestdagen.
Wat is Google Shopping?
Als je ooit online hebt gewinkeld ben je vast wel eens de shopping resultaten van Google tegengekomen. Als je namelijk in Google zoekt naar een zoekterm gerelateerd aan een product dan krijg je de shopping resultaten te zien.

Dit zijn directe links naar de productpagina’s van verschillende verkopers. Deze resultaten bevatten altijd de naam van het product, de prijs en de naam van de verkoper. Zo kunnen zoekers direct producten vergelijken en klikken op de verkoper die het meeste bij hun wensen aansluit. De verkopers betalen hiervoor via Google Ads. Het zijn eigenlijk dus gewoon uitgebreidere en specifiekere versies van zoekmachine advertenties. Deze advertenties worden dan via de Google zoekresultaten, Youtube en het Google Display Network verspreid.
Als zoeker heeft dit het voordeel dat je niet op allerlei verschillende websites hoeft te kijken voor je producten. Je kan gemakkelijk op de shopping tab drukken en beginnen met het vergelijken van producten.
Als webshop heeft dit een voordeel dat jouw producten direct zichtbaar zijn in de zoekmachine. De zoeker hoeft niet naar jouw website te gaan om het product te bekijken, hij ziet deze rechtstreeks in de zoekmachine. Je komt ook boven de reguliere zoekadvertenties te staan, omdat Google vindt dat jouw advertentie beter aansluit op de zoekintentie van de zoeker. Hierdoor krijg je meer relevante traffic op je website omdat je weet dat bezoekers naar een specifiek product op zoek waren en dat daarom de koopintentie groter is. Meer relevante bezoekers betekent dat je minder kosten maakt.
Dit is omdat Google voor haar advertenties een CPC-model hanteert. Dit betekent dat jij niet betaalt als bezoekers niet op jouw link klikken. Doordat je met Google Shopping een specifiekere advertentie maakt die bezoeker direct de belangrijkste informatie geeft (naam & prijs van een product) voorkom je dat zij eerst op de productpagina moeten komen om dit te zien.
Hierdoor bespaar je dus op kosten die gemaakt zouden worden door bezoekers die op de pagina komen zonder te kopen.
Shopping en jouw webshop
Als je een webshop hebt kan Google Shopping een interessante manier van adverteren zijn. Je maakt met behulp van Google Shopping advertenties die zeer relevant zijn voor bezoekers. Je helpt hen als ware bij het vinden van producten. Dit zorgt ervoor dat jij meer producten kan verkopen.
Google Shopping instellen
Nu je weet wat Google Shopping is, is het tijd om aan de slag te gaan. Dit kan je doen door de stappen hieronder te volgen.
1. Google Merchant Centre account
Als jij gebruik wilt maken van Google Shopping is het belangrijk dat je eerst een Google Merchant Centre-account aanmaakt. Het Google Merchant Centre is een omgeving van Google die is opgezet voor retailers. In deze omgeving is het mogelijk om Shopping advertenties aan te maken en te monitoren. Als je in deze omgeving een account hebt kan je hier de prestaties van jouw Shopping advertenties bekijken.

Als je hiervoor een account gaat aanmaken moet je een aantal gegevens opgeven, zoals bedrijfs/productinformatie, belastingtarief, betaalgegevens, etc. Nadat je jouw account hebt aangemaakt kan je verder. Je zal ook gevraagd worden om dit account te koppelen aan je Google Ads account.
2. Shopping Feed aanmaken
Om ervoor te zorgen dat Google de juiste productgegevens kan tonen aan zoekers moet je deze elke 30 dagen naar Google toe sturen. Dit is zo omdat Google haar gebruikers alleen relevante zoekresultaten wilt tonen. Een product dat niet meer verkrijgbaar is, is natuurlijk niet relevant. Daarom wilt Google dat je deze gegevens elke 30 dagen ververst.
Om deze gegevens bij Google te krijgen moet je een XML-feed aanmaken. Dit is een gegevensbron die automatisch productinformatie doorgeeft aan Google. Deze kan je aanmaken door in de Google Merchant Centre, aan de rechterzijde te klikken op Producten —> Feeds en dan op het plusje te drukken.

Hier kan je de feed een naam geven en instellen hoe je de gegevens wilt uploaden. De opties die je krijgt zijn:
- Google Spreadsheets
- Gepland ophalen
- Uploaden
- Content API

Als je hier moeite mee hebt kan je terecht bij de guide van Google.
3. Google Ads Campagne aanmaken
Als je een Google Merchant Centre account hebt aangemaakt kan je overschakelen naar Google Ads. In Google Ads ga je dan een nieuwe campagne aanmaken. Als je dit nog nooit hebt gedaan kan je de guide van Google raadplegen. Bij de doelstelling van de campagne klik je dan sales aan.

Je krijgt daarna de optie om aan te geven welk campagnetype je wilt hebben. Hier druk je dan op Shopping en geef je aan met welk gekoppeld Merchant Centre account je deze campagne wilt linken. Geef de campagne een naam en sla deze op, vul het budget in selecteer waar de advertenties getoond moeten worden en stel de campagne periode in.
4. Advertentie groep aanmaken
Als de campagne is aangemaakt kan je nu aan de slag gaan met het maken van advertentiegroepen. Je wilt misschien bepaalde producten bij elkaar groeperen en hier een aparte set advertenties voor hebben. Denk aan wanneer je een kledingwinkel zou hebben en je hiervoor een advertentiecampagne voor wilt opzetten. Je wilt dan wellicht de categorie broeken en jassen apart promoten. Hiervoor kan je aparte advertentiegroepen maken, één groep met alleen maar jassen en één groep met alleen maar broeken.
Je krijgt hier de optie om te kiezen uit twee typen advertentiegroepen, namelijk Shopping-productadvertenties & Shopping-showcaseadvertenties.

Bij Shopping-productadvertenties maak je advertenties die worden getoond wanneer gebruikers van Google zoeken met gedetailleerde termen zoals ‘skinny jeans voor dames’ of ‘gouden horloges voor heren’. Deze zoektermen worden ook wel longtail zoektermen genoemd. Gebruikers krijgen dan een productafbeelding te zien en kunnen op de advertentie klikken om het product te kopen. Deze zijn beter in te zetten aan het begin van de customer journey.
Bij Shopping-showcaseadvertenties maak je advertenties die worden getoond wanneer gebruikers van Google zoeken met bredere termen zoals ‘jeans’ of ‘horloge’. Deze zoektermen worden ook wel shorttail zoektermen genoemd. Deze zijn beter in een verdere fase van de customer journey.
5. Advertenties maken
Als de advertentiegroep is aangemaakt is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van de advertenties zelf. Na het aanmaken van de advertentiegroep krijg je een scherm te zien waarin jij jouw advertentie kan maken. Hier kan je gegevens zoals de naam en URL invullen.
6. Meten en optimaliseren
Het is belangrijk om de resultaten van jouw shopping campagne bij te houden. Alleen zo weet jij welke producten het goed doen en of je de volgende keer weer in Google Shopping moet investeren. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je duidelijke resultaten hebt om deze keuzes op te baseren. Je bent dus niet klaar na het maken van de advertenties. Constant meten en optimaliseren hoort bij adverteren. Dit kan je doen in de Google Ads omgeving, De Google Merchant Centre of via Google Analytics.
Waarom zou je gebruik maken van Google Shopping?
Je weet nu wat Google Shopping is en hoe je hierop kan adverteren, maar waarom zou je hier gebruik van maken? Ten eerste is adverteren een heel goede manier om zichtbaar te zijn bij je doelgroep. Als je al langere tijd online actief bent zal je vaak ook een groter organisch bereik hebben en kan je hier ook meer op rekenen. Als je echter minder lang online actief bent moet je dit bereik nog opbouwen en dan is betaald adverteren een goede manier om te verzekeren dat jij zichtbaar bent. Overigens raden we hierbij niet aan om exclusief op betaalde advertenties te rekenen en door te bouwen aan je organisch bereik.
Ten tweede kan je met Google Shopping advertenties mensen bereiken die een specifieke zoekintentie hebben. Dit wilt zeggen dat zij al geïnteresseerd zijn in het product dat jij aanbiedt. Je geeft deze mensen met shopping advertenties direct de informatie waar zij naar op zoek zijn, de naam en prijs van het product. Hierdoor hoeven zij niet eerst op de link te klikken om dit te zien en bespaart dit jou op kosten van bezoekers die eigenlijk alleen de prijs wilden weten om deze te vergelijken met die van andere aanbieders. Dit scheelt jou in kosten omdat je niet betaalt als er niet op de link wordt geklikt.
Tot slot is deze manier van adverteren een mogelijkheid om jouw webshop een boost te geven voor de feestdagen. Tijdens de feestdagen worden er altijd grote omzetten behaald. Veel bedrijven zetten tijden deze periode dan ook vaak (extra) budget in om te adverteren. Als jij relevante advertenties maakt met Google Shopping kan je met minder budget meer resultaat zien dat een bedrijf dat voor gewone zoekadvertenties kiest.
Hoe word je succesvol met Google Shopping?
Je weet nu wat Google Shopping is, waarvoor je het kan gebruiken en waarom je het moet gebruiken. Je bent bijna gereed om jouw producten te promoten via Google. Voordat je gaat adverteren willen we jou nog een paar tips meegeven om het succes van jouw shopping campagnes te vergroten.
Deze tips zijn:
- Doe onderzoek naar welke productnamen worden gebruikt om te zoeken
- Gebruik niet de standaard afbeeldingen van de leverancier, maak deze uniek en van hoge kwaliteit
- Test eerst het effect van de campagnes met producten die een hoge ROI hebben
- Denk goed na over hoe jij jouw budget wilt inzetten
- Optimaliseer je productpagina’s (laadtijd, productomschrijvingen, etc.)
- Stel duidelijke doelen op voor je campagne
- Meten, meten, meten & optimaliseren!
Conclusie
Kortom is Google Shopping een goede manier voor webshopeigenaren om hun producten te promoten. Je kan hiermee tegen betaling jouw doelgroep goed bereiken. Met deze advertenties ben je specifieker en relevanter voor de zoeker, dus kan je besparen op advertentiekosten. Een goede manier om jouw webshop een boost te geven voor de feestdagen!
(Hoe) ben jij van plan om te adverteren tijdens de feestdagen? Laat het ons weten in een comment!
Hulp nodig bij het (her)bouwen van jouw webshop? Neem contact met ons op!